4 tips om je tuin te onderhouden

valdemping kunstgras

Niet iedereen heeft groene vingers dus soms is het nodig om een hovenier in Hilversum in te schakelen. Maar het liefst doen we natuurlijk alles zelf. Lees hieronder wat tips om het onderhouden van een mooie tuin een iets minder grote klus te maken.

Ga voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Als je van jezelf weet dat je geen zin hebt om veel tijd in je tuin te stoppen, kies dan bij je tuinontwerp voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Bomen en planten waar bessen aan groeien zijn wat dat betreft een no-go, want als je deze bessen niet opruimt ontstaat er een grote rotzooi. Kies als bestrating voor klinkers die je met de hogedrukspuit eenvoudig reinigt en vermijd sierstenen die veel onderhoud nodig hebben. Ook grindpaden met een grindmat hebben weinig onderhoud nodig, omdat er nauwelijks onkruid tussen groeit. Mocht je graag gras in de tuin hebben, maar je geen zin hebt om dit vaak te maaien, is kunstgras een goed alternatief. Door hier van te voren goed over na te denken, scheelt het je jaarlijks een hoop onderhoudswerk.

Zorg voor een gezonde bodem

Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost, mulch of mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Maak je eigen composthoop door al het (snoei)afval uit je tuin te hergebruiken. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig. Regelmatig maaien houdt je gras mooi en gezond. Je blijft onkruid de baas als je dit regelmatig verwijdert. Met vaste planten en bodembedekkers zorg je voor een dekkend bladerdek waardoor je minder last hebt van onkruid. Of bedek de grond tussen de planten en struiken met cacaodoppen of boomschors.

Winterklare tuin

Het winterklaar maken van je tuin kan een stuk plant- en diervriendelijker. In plaats van je hele tuin kaal te knippen en schoon te vegen zorg je voor een veilige plek om te overwinteren. Veel snoeiwerk kun je beter uitstellen tot na de winter. De planten zijn daardoor beter bestand tegen de kou en je biedt dieren de mogelijkheid te schuilen.

Kies voor vaste planten om gemakkelijk te tuinieren

Net als gras zijn planten uiteraard ook onmisbaar in de tuin. Planten zijn niet alleen mooi, ze zorgen ook voor veel sfeer. Zeker wanneer je voor kleurrijke exemplaren gaat, fleurt je tuin helemaal op! Jammer genoeg vragen de meeste bloemen en planten ook veel onderhoud, al kun je dat wel omzeilen: Ga voor vaste planten in plaats van voor eenjarige planten. Zo hoef jij niet elk jaar opnieuw te planten of te zaaien. Kies dus voor vaste planten met weinig onderhoud, zoals de hortensia, skimmia, vlinderstruik of lavendel.

Dit alles is mogelijk bij Tuinmanofferte.nl