Alles wat je moet weten over bodem isolatie
Het isoleren van een huis is altijd een goede investering die je ook kunt terugverdienen en waarop je kunt besparen. De besparing komt grotendeels voort uit het feit dat je met een goede isolatie minder hoeft te stoken om het aangenaam warm te houden en minder stoken betekent ook een lagere energierekening. Daarnaast krijg je vanuit de overheid subsidie voor het isoleren van je woning. Andere voordelen zijn dat je het binnenklimaat beter kunt controleren, dat je het in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel hebt en dat je huis ook meer geld waard is. Je kunt verschillende dingen isoleren. Van de ramen tot aan de muren en van een dak tot de bodem van je kruipruimte. In onze blog vertellen we meer over bodem isolatie.
Waar kies je voor bodem isolatie?
De juiste volgorde om het huis te isoleren is belangrijk, zodat je het vocht uit een kruipruimte niet opsluit in je woning. Dat zorgt namelijk voor vochtproblemen en schimmels. Je begint dus eerst met de vloerisolatie om vervolgens door te pakken met de muurisolatie en als laatste de dakisolatie. Maar wanneer kies je dan voor een bodem isolatie? Het isoleren van een bodem doe je alleen wanneer het niet mogelijk is om een vloer te isoleren.
Waarom een vloer niet kan worden geïsoleerd
Een vloer kun je op verschillende manieren isoleren. Bijvoorbeeld aan de onderkant door EPS isolatieplaten tegen de onderkant van de vloer aan te brengen of je kunt de leefvloer weghalen en de draagvloer isoleren met platen, parels of schuim. In sommige gevallen is het niet mogelijk om de vloer zowel aan de onderkant als de bovenkant te isoleren en dan zit er helaas niets anders op dan voor bodem isolatie te kiezen. Ondanks dat bodem isolatie niet de meest effectieve vorm van isoleren is, is het nog steeds een belangrijke stap als je ook de rest van het huis wilt isoleren.
Wat is bodem isolatie?
Bodem isolatie is feitelijk niets meer of minder dan het isoleren van de bodem van een kruipruimte. Doorgaans spuit de specialist van buitenaf het isolatiemateriaal in de kruipruimte en ontstaat er een laagje isolatiemateriaal op de bodem. Het isolatiemateriaal heeft een hoge isolatiewaarde van boven de 0,030 W/mK nodig en moet ook vocht- en brandwerend zijn. Helaas ontkom je er niet aan dat er tussen de laag isolatie en de bodem koudebruggen ontstaan. Dat heeft alles te maken met het feit dat de kruipruimte doorgaans een zeer vochtige plek is.
Extra kosten
Bij bodem isolatie krijg je dan ook te maken met extra kosten, want om vochtproblemen te voorkomen moet je de kruipruimte goed ventileren. Als er al een ventilatie aanwezig is heb je geluk, maar doorgaans moet er nog ventilatie worden aangebracht. Dit brengt extra manuren, materialen en dus ook kosten met zich mee. Het is ook van cruciaal belang om ventilatie aan te brengen, want vochtproblemen kunnen de woning aantasten en voor schimmelvorming zorgen.