Balkonhekken: recente incidenten en veiligheid
Het balkonhek is vaak het visitekaartje van een gebouw of woning. Als de balkonhekken er goed uit zien straalt dit meteen goed af op het gehele gebouw. Maar eigenlijk is veiligheid de belangrijkste reden voor het plaatsen van een balkonhek. Het is nu eenmaal gevaarlijk om langs een hoge rand te staan zonder een hek of muurtje dat je tegenhoudt. In de vroege oudheid wist men dit al. Zo staat in het oude testament dat het plaatsen van een balkonhek (of balustrade) langs de rand van een plat dak verplicht is. Hoewel balkonhekken tegenwoordig bij wet verplicht zijn, gebeuren er nog regelmatig ongelukken mee.
Recente incidenten
Zo deed zich in juli 2021 aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag een noodlottig incident voor. Daar viel een vrouw van drie verdiepingen hoog met balkonhek en al naar beneden nadat het hek van het balkon afbrak. Zij belandde op een verkeersbord en overleefde het incident niet. Iets vergelijkbaars gebeurde juli 2019 in de Belgische stad Luik. Daar vielen twee jongens van 8 jaar oud van twee hoog naar beneden nadat het ijzeren balkonhek het begaf. Eén van de twee jongens overleed en de ander raakte zwaar gewond. Bij deze twee incidenten ging het vermoedelijk om verouderde en verzwakte balkonhekken.
Veiligheid is meer dan stevigheid
Maar behalve stevigheid bieden balkonhekken op meer manieren veiligheid. Een balkonhek moet ten eerste hoog genoeg zijn, zodat kinderen er niet overheen kunnen klimmen en volwassen er niet overheen kiepen. Daarnaast mag het hek niet te hoog vanaf de vloer beginnen. Dit is om te voorkomen dat kinderen of huisdieren er onderdoor kunnen kruipen. Indien het balkon spijlen bevat mogen deze niet te ver uit elkaar staan. Ook mag het balkonhek geen opstapmogelijkheden hebben tussen bepaalde hoogtes. In het bouwbesluit zijn de huidige eisen voor balkon hekwerken in Nederland terug te vinden.