De gevolgen van een aardbeving

aardbeving

De meeste aardbevingen waar wij over te horen krijgen hebben vreselijke gevolgen. Of het nou een grote of kleine aardbeving is, er is in de meeste gevallen schade. Als er aardbevingsschade is door een aardbeving in Nederland, is er een commissie en meldpunt waar je terecht kunt. Je kunt er je schade melden en advies krijgen hierover. Dit kan op de website Mijnbouwschade Groningen.

Soms is het zo erg dat er ook doden vallen (meestal in het buitenland). Afgezien dat dit al erg genoeg is, is het voor veel mensen in de landen waar vaak aardbevingen plaatsvinden heel moeilijk om alle puin op te ruimen en de vermiste of overleden mensen te identificeren. Dit is een probleem waar veel landen mee zitten, omdat het erg veel geld kost om dit te doen en de landen waar aardbevingen veel plaatsvinden arm zijn.

De gevolgen

Er gebeuren ontzettend vaak aardbevingen ieder jaar. Het is gek om te bedenken dat er ongeveer een miljoen aardbevingen per jaar zijn. Echter is het zo dat wij mensen dit niet merken. Deze aardbevingen hebben een lage waarde op de schaal van Richter. De grotere aardbevingen zijn de aardbevingen waarvan wij horen. Dit zijn dan ook aardbevingen met vaak erge gevolgen, zoals schade aan gebouwen of doden. Er kan schade ontstaan aan gebouwen en andere infrastructuur. Dit kost erg veel geld. Dit is natuurlijk erg vervelend. Vooral ook omdat niemand verantwoordelijk is voor de schade. Hiernaast is het ook erg vervelend voor de mensen waarvan de gebouwen zijn. Vaak hebben mensen door een aardbeving geen bewoonbaar huis meer. Maar het kan natuurlijk nog erger. Een aardbeving kan zo erg zijn dat er mensen slachtoffer worden en gewond kunnen raken of zelfs overlijden. Dit is vreselijk, ook omdat een aardbeving voorkomen heel lastig is. De aardplaten die verschuiven en vervolgens over elkaar heen of tegen elkaar aan komen is een natuurlijk proces, wat het erg moeilijk maakt om hierop voor te bereiden.

Andere soorten

Veel aardbevingen vinden plaats onder water. Als de aardbeving onder water echter zo erg is, wordt dit een tsunami genoemd. Door dit ontstaat er een vloedgolf, wat vaak veel verwoest. Aardplaten die tegen elkaar aan worden gedrukt kunnen ook een vulkaan worden. Dit is als er lava onder deze aardplaten bevindt. Hieruit kunnen ook weer vulkaanuitbarstingen ontstaan.

Schaal van Richter

De schaal van Richter is de manier om een impact van een aardbeving weer te geven om iemand een indicatie te geven over de impact van de aardbeving. Vaak leiden aardbevingen met een schaal van Richter van 5 of minder niet tot veel schade.