De rode roos: bekendste onder de bloemen

Er is geen twijfel over mogelijk. De rode roos is de bekendste onder alle bloemen. Geen enkele bloem draagt zoveel betekenis voor de mens met zich mee als de roos, en dan zeker in het bijzonder de rode roos. Iedereen weet immers dat een rode roos een teken is van grote liefde. We geven deze prachtige bloem dan ook graag aan iemand die een zeer bijzondere plaats in ons leven inneemt. 

Een bloem voor vele gelegenheden

Er zijn tal van gelegenheden waarop het de mens gewoon is om elkaar bloemen aan te bieden. Dit kan op verjaardagen, diploma-uitreikingen of andere feestelijke gelegenheden. Maar, ook op minder feestelijke gelegenheden zoals begrafenissen of bij ziekte geven mensen elkaar bloemen. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of een bloemetje is wel op zijn plek. We laten elkaar door middel van bloemen nu eenmaal graag weten dat we aan elkaar denken. Maar geen enkele bloem zegt zoveel als de rode roos. In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over deze bijzondere bloem.

Wat zegt een rode roos?

Niets is zo overduidelijk verbonden met de liefde als een rode roos. Vanaf jongs af aan leren we uit verhalen dat wanneer je iemand een roos aanbiedt, je daarmee wil zeggen dat je zeer veel om die persoon geeft. Maar waar komt al deze liefdessymboliek eigenlijk wel niet vandaan? Waarom is het juist de roos die zo verbonden is aan de liefde en die we wereldwijd massaal inzetten om onze oneindige liefde aan een ander persoon kenbaar te maken? 

Een belangrijk gedeelte van de verklaring van waarom juist de rode roos zo immens populair is als blijk van liefde heeft te maken met het uiterlijk van de roos. De roos wordt alom beschouwd als de mooiste onder de bloemen met zijn perfecte rangschikking van hartvormige bloemblaadjes, waardoor deze meest bijzondere onder de bloemen dan ook van oudsher gegeven wordt aan de persoon die het meest bijzonder voor ons is. Ook een bijdrage aan de liefdessymboliek van de rode rozen leveren de doornen op de stengel. Deze doornen herinneren ons eraan dat de liefde niet altijd over rozen gaat.

Wanneer geef je een roos?

Er zijn een aantal speciale gelegenheden in het jaar waarop het zeer gangbaar is om je geliefde een roos aan te bieden. We zien rozen veel terug op bruiloften en dan met name de witte variant die de betekenis van puurheid en trouwheid met zich meedraagt. De rode roos wordt vooral aangeboden aan geliefden en we zien dan ook vaak dat vooral in het begin van relaties tussen mensen, wanneer de verliefdheid nog ontzettend hevig is, we elkaar vaak een bos rode rozen aanbieden om iets te zeggen wat we maar moeilijk onder woorden kunnen brengen. 

Verder is er natuurlijk nog die ene dag in het jaar waarop we eigenlijk allemaal rode rozen aan elkaar aanbieden: valentijnsdag. Op deze dag waarop we massaal de liefde vieren is de rode roos haast niet aan te slepen. Wees er dus op tijd bij als je je geliefde op Valentijnsdag ook roze aan wilt bieden, want je wilt natuurlijk niet met lege handen komen te staan!

Wanneer jij voor iemand bloemen gaat bestellen, bezoek je natuurlijk Regiobloemist.nl.