Energiezuinig ventileren: hoe doe je dat?

Veruit de meeste huizen zijn tegenwoordig voorzien van een centraal geregeld mechanisch ventilatiesysteem. Ventilatie is nu eenmaal nodig om de lucht binnenshuis schoon en gezond te houden: we brengen behoorlijk wat tijd in onze huizen door, dus het is erg belangrijk dat we binnenshuis zuivere lucht inademen. Door voor goede ventilatie van je woning te zorgen voorkom je vervelende gezondheidsproblemen en vergoot je het wooncomfort in jouw huis. Mechanische ventilatie heeft dus een hele hoop voordelen, maar zo’n systeem verbruikt ook het nodige aan energie. Hoe ventileer je zo energiezuinig mogelijk?

Beperk warmteverlies


Een goede optie om energie te besparen met ventilatie is door te kiezen voor wtw ventilatie, oftewel ventilatie met warmteterugwinning. Hoe werkt dat precies? Wat kenmerkend voor dit systeem is, is dat het de schone lucht die de woning binnenkomt gelijk opwarmt met de bestaande warmte van de vervuilde lucht die wordt afgevoerd. Hierdoor gaat er nauwelijks warmte verloren en heeft de lucht die wordt aangevoerd gelijk een prettige temperatuur. Het komt er in principe op neer dat een wtw-unit de warmte die al in het huis aanwezig is hergebruikt, waardoor er geen extra energie verloren gaat aan het opwarmen van de verse, koude lucht die vanaf buiten door het huis wordt verspreid. Dit type ventilatiesysteem is dus enorm energiezuinig.

Ventileer niet meer dan nodig is


Een andere optie om zuiniger te ventileren is het plaatsen van zelfregelende roosters. Als je woning over mechanische ventilatie beschikt, is de kans groot dat er al standaard roosters in de kozijnen zitten. Het verschil met zelfregelende roosters is echter dat deze zich aanpassen aan de winddruk, waardoor ze meer of minder lucht doorlaten afhankelijk van hoe hard de wind staat. Op deze manier blijft de hoeveelheid schone lucht die via deze roosters wordt aangevoerd constant. Doordat de binnenkomende luchtstroom wordt gecontroleerd, zul je geen last krijgen van koude tocht en blijft de temperatuur in de woning ook meer gelijk. Er komt zo namelijk niet onnodig veel koude lucht binnen die vervolgens weer verwarmd moet worden. Veel zuiniger dus! Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een ventilatie-unit die zich automatisch aanpast aan de hoeveelheid ventilatie die op dat moment in een ruimte nodig is. Deze units meten de hoeveelheid CO2 in de woning en zorgen ervoor dat er precies voldoende geventileerd wordt. Zo ventileer je niet meer dan nodig is, waarmee je ook weer energie bespaart.