Groendak

Het groene dak bouwen

Een groen dak kan een aantal milieuvoordelen opleveren voor zowel de huiseigenaar als de gemeenschap waarin hij leeft. Een groendak, of groendak zoals het beter bekend is, is een dak van een gebouw dat geheel of gedeeltelijk is bedekt met planten en een groeimedium, meestal geplant boven een laag asfalt. Het kan ook andere lagen bevatten, waaronder drainage, irrigatie en een wortelbarrière. Een groendak helpt ook de effecten van neerslag te verminderen door de hoeveelheid afvoer die van de bodem naar het dak komt te verminderen en regenwater op te vangen in plaats van het opnieuw in de atmosfeer te circuleren. Een groen dak kan ook de esthetiek van een woning verbeteren, omdat het een groenere, aangenamere sfeer creëert. Groene daken kunnen worden gebouwd met een verscheidenheid aan materialen, waaronder shingle-daken, metaal en beton.

De groei van vegetatie op het daksysteem

Naast de groei van vegetatie op het daksysteem zelf kan een laag grond, vaak grind, onder de vegetatielaag worden aangebracht om als een sponsachtige coating te werken. Deze sponsachtige groei helpt de onderliggende grond te beschermen tegen erosie en fungeert ook als een extra structuur voor de vegetatie. Nadat de vegetatie ongeveer drie jaar is gegroeid, wordt het tijd om deze naar het volgende niveau te verplaatsen. Tijdens het laatste jaar of zo van de levenscyclus van uw groendakproject kan de grond worden verdicht met behulp van verdichters en grondbeluchters om het vocht vast te houden dat het nodig heeft.

De constructie

Wat de constructie betreft, bestaan ​​er twee soorten groendaksystemen. Een type systeem is het platte en het semi-intensieve systeem. Bij een plat groendak wordt het groeimedium direct op het dak geplaatst. Bij het installeren van een plat groendak is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het groeimedium de juiste maat heeft en gelijk is aan het oppervlak waarop het zich bevindt. Als het groeimedium te groot of steil is, kan het de waterafvoer van het dak zelfs verstoren. Semi-intensieve groendaksystemen omvatten een complexe reeks activiteiten die de groei van de vegetatie combineren met het afvoeren van water van het dak.