Het aanleggen van een (kunstgras) gazon in Overijssel

Wilt u een gazon aanleggen in uw tuin en heeft u een jaar voorbereidingstijd, dan is het een goede tip om eerst aardappelen te poten op de plek waar u het gazon wilt aanleggen. Dat klinkt raar, maar hierdoor krijgt u een aanzienlijk vruchtbaardere bodem, waardoor uw gazon er mooier uit gaat zien. Hebt u deze tijd niet en wilt u het gazon laten aanleggen, dan kunt u de grond van uw gazon eerst bemesten met bijvoorbeeld gedroogde koemest. Als de koemest is ingewerkt of de aardappels uit de grond zijn dient u de aarde goed om te spitten. Daarna dient de grond geëgaliseerd te worden zodat u een strak gazon kunt maken. Wortels en stenen moeten verwijderd worden. Wilt u liever kunstgras laten aanleggen? Dat scheelt namelijk veel in onderhoud. Kies dan voor een betrouwbare kunstgras leverancier in Overijssel. Vergelijk de verschillende aanbieders op prijs en kwaliteit.

Keuze: grasmatten of ingezaaid gras
Vervolgens kunt u kiezen tussen het plaatsen van grasmatten of het inzaaien van gras. Grasmatten kunt u bij de hovenier bestellen of via Internet. Hierbij kunt u keuze maken uit grote van de grasmatten en het soort gras. Het soort gras is afhankelijk van het doel van het gazon. Een gazon kan gebruikt worden als speelveld voor de kinderen: uw gazon heeft dan veel te lijden en een sterke grassoort is dan aan te bevelen. Wordt uw gazon zelden bewandeld en is het meer een siergazon, dan kunt u kiezen voor een andere grassoort. Het grasveld aanleggen door middel van grasmatten is qua kosten aanzienlijk duurder dan het gras inzaaien. Wel bent u gegarandeerd van goed gras en ziet u meteen hoe het geworden is. Bij het zelf inzaaien van het gras, kunt u beter een duurder grasmengsel kopen van een goed merk. Hierin zitten vaak betere grassoorten verwerkt dan in een goedkoper grasmengsel. Als u het gras hebt gezaaid, duurt het twee maanden voordat u op het gras kunt lopen. De beste periode om gras in te zaaien is het voorjaar, wanneer het nog niet te warm is. Het gras kan dan niet verdorren.

Gras inzaaien v.s. kunstgras
Bij het inzaaien van het gras, loopt u eerst horizontale banen over het te bezaaien stuk en laat u het zaad op de grond vallen. Daarna loopt u verticaal over alle banen heen. Een andere mogelijkheid is dat u eerst de zijkanten gezaaid en daarna schuine banen over het veld loopt. Het gras inzaaien is een hele klus. De vogels vinden het meestal erg lekker om de zaadjes op te eten. Na een aantal weken kunt u zien op welke plekken er niet goed is ingezaaid en kunt u deze plekken opnieuw doen. Liever tijd besparen? Koop dan online kunstgras en laat dit aanleggen door een hovenier uit Overijssel. Systeem om het gras vochtig te houden
Eventueel kunt u in uw grasveld een beregeningssysteem aanleggen. Er zitten dan sproeikoppen in het grasveld zelf, waardoor u alleen de kraan open hoeft te draaien om het gras te besproeien. Als het warm is, is het belangrijk om het gras iedere dag te besproeien, anders wordt uw grasveld er niet mooier op. Natuurlijk kunt u uw grasveld ook met de tuinslang besproeien. In de zomer moet het gras ook wekelijks gemaaid worden. Kunstgras moet je ook onderhouden. Wanneer je kunstgras zelf gaat aanleggen moet je vooraf al nadenken over dit onderhoud zodat je het goed inplant in de agenda.