Het kiezen van een mulch voor de tuin

Er zijn veel materialen beschikbaar voor het mulchen aan de voet van de planten. Afhankelijk van de aard van de bodem, de plantensoort, het gewenste effect of het budget moet rekening worden gehouden met verschillende soorten mulch: (dode bladeren, houtsnippers, pijnboomschors, enz.), minerale mulch of plastic folie. Elk heeft zijn eigen specifieke voordelen.

Voordelen van mulch

Of het nu gaat om biologisch, mineraal of synthetisch, alle mulching maakt het werk van de tuinman aanzienlijk gemakkelijker.

Ten eerste beperkt de mulch de verdamping van het water aan de basis van de planten en houdt de vochtigheid vast, waardoor de frequentie van de irrigatie kan worden verminderd. Het belemmert dan de ontwikkeling van “onkruid”: geïnstalleerd in schone grond met voldoende dikte, vermindert het de ontwikkeling van onkruid dat schadelijk is voor de plantage aanzienlijk. Tot slot beschermt het de bodem tegen erosie door regen en wind en beschermt het de bollen en wortels van gevoelige planten tegen wintervorst.

Mulch van planten

De mulch van planten is biologisch afbreekbaar en heeft het grote voordeel dat het de bodem voedt: door afbraak zorgt het voor de humus, die rijk is aan organisch materiaal. Als ze verslechteren, moeten ze regelmatig worden vervangen. Ze zijn geschikt voor de meeste planten, met uitzondering van xerofiele planten (die genieten van droge grond), die kunnen worden beschadigd door overmatig vocht.

Organische bedekkingen creëren ook een gunstig klimaat voor insecten en micro-organismen die de gezondheid van de bodem, maar ook voor schimmels, ten goede komen.

Houtsnippers

Houtsnippers zijn gemakkelijk te vinden in tuincentra en zijn vrij esthetisch. Ze zijn bestand tegen ontbinding en kunnen meerdere jaren meegaan. Aan de andere kant verzuren ze de grond: ze moeten worden gereserveerd voor planten die graag zuren of kalkhoudende grond hebben. Ze zijn te vinden in kleurrijke vormen als u van kleurcontrasten houdt.

Graanstro

Het graanstro (tarwe, enz.) is zeer toegankelijk, zowel vanuit het oogpunt van de prijs als van de beschikbaarheid (van boeren, bij voorkeur biologisch, om te voorkomen dat uw tuin wordt verontreinigd met resten van bestrijdingsmiddelen en chemische meststoffen). Het gaat zeer snel achteruit (een paar maanden) en vereist frequente vervanging.

Bedenk dat u met teruggewonnen plantaardig materiaal een volledige dekking tegen nul kosten kunt toepassen. Kleine, verfrommelde en gedeeltelijk gecomposteerde takken, dode bladeren en grasresten (gedroogd om fermentatie en schimmelgroei te voorkomen, en zaadloos!) en, ten slotte, voor kleine oppervlakten of containers, notendoppen. Deze verschillende recuperatiematerialen hebben het voordeel dat ze zuinig zijn, dat ze de recyclage van plantenresten mogelijk maken en dat ze gemakkelijk te vinden zijn!