Het land van Franciscus van Assisi’, Umbrië

Umbrie

Umbrië is een regio met groene heuvels begroeid met vooral olijf- en wijngaarden. De regio bevindt zich in centraal Italië, in de vallei van de rivier de Tiber met het stuwmeer Lago di Corbara. Umbrië wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd. Umbrië heeft een reeks van prachtige bezienswaardigheden die je gezien moet hebben als je naar Umbrië gaat.

Umbrie

Gubbio

Gubbio ligt in het noordoosten van Umbrië en bestaat uit een reeks van steile straten. De stad is als het ware geplakt tegen de hellingen van de Monte Ingino.  Piazza Grande is het centrum van de stad en met 520 meter hoogte een van de hoogste punten. Het meest bijzondere plekje in Gubbio is de zestiende eeuwse Fontana del Bargello, de ‘fontein van de gekken’. Hier moest vroeger elke nieuwe stadsbewoner het ‘gekkendiploma’ halen door drie rondjes om de fontein te hollen en je vervolgens nat te laten spatten met water.

Marmore-waterval

Bij de Marmore-waterval stort het water vanaf 165 meter hoogte in drie delen naar beneden. Rotsen, bomen en struiken voorkomen dat dit in een enkele waterstraal gebeurt en laten het water over een breder oppervlak over diverse sporen een weg naar beneden banen. Zonnestralen zorgen vaak voor een regenboog. De Romeinen damden in de 3e eeuw v. Chr. de bovenliggende Velino-rivier in om overstromingen te voorkomen. Hierdoor liep het overtollige water naar de lager gelegen Nera-rivier en creëerde deze watervallen.