Hoeft je haag niet al te dicht te zijn? Een beukenhaag is dan perfect!

beuk

In veel steden en dorpen in Nederland zijn tuinafscheidingen eigenlijk nauwelijks doordringbaar. Of het nu om een schutting, een muur, een hek of een natuurlijke haag gaat. Soms is het misschien nodig om voor een ferme afbakening te zorgen, maar niet altijd is dit zo. Als je in de situatie zit waarbij je wel wat losser kunt omgaan, dan is de beuk als haagplant het overwegen waard. Een beukenhaag kun je gebruiken om je tuin van gemeentegrond af te scheiden, maar zo’n informele, niet helemaal afgedichte haag kan ook uiterst geschikt zijn om twee tuinen mee af te bakenen. Vooral als je goed met je buren kunt opschieten natuurlijk. 

beuk

Positieve kenmerken beuk als haag of losse plant

Zoals je hebt kunnen lezen is een beuk geen plant om een potdichte haag van te creëren. Dit kun je zelf als voordeel beschouwen, maar ook als nadeel. Dat hangt volledig van je eigen voorkeuren af. De beuk heeft echter ook aspecten die door iedereen als voordelig zouden worden geïnterpreteerd, te weten:

• De beuk representeert altijd het seizoen waar je in zit. Dit geeft een constant afwisselende uitstraling. Vooral de herfstlook en de bloemachtige lente-uitstraling zijn fraai.

beuk

• Een beuk heeft zeer weinig onderhoud nodig, ook omdat deze z’n bladeren verliest in de herfst.

• Je hoeft een beuk niet per se te snoeien.

• Beuken vormen een bron van voedsel voor onder meer insecten, vlinders en vogels.