Verwar de Hongaarse punt niet met het visgraatpatroon

Hongaarse punt

Droom je van heel iets anders dan de gebruikelijke rechte hardhouten planken? Dan is de Hongaarse punt, ook wel bekend als Chevron patroon, werkelijk een betoverend patroon. Houten vloeren gebruikt iedereen al eeuwenlang om het interieur van gebouwen te verfraaien. En om het parket nog meer te verrijken zijn er tal van oplossingen ontwikkelt, waaronder de verschillende combinaties in leg geometrie van planken in de parketvloer.

De meest bekende leg geometrie zijn de Italiaanse visgraat en de Hongaarse punt, deze kunnen verder nog verrijkt worden met bandpatronen voor het afwerken van de parketvloer. Het Hongaarse punt patroon lijkt op de visgraat, waarvan het verschil zit in de korte uiteinden de gesneden zijn op een hoek van 45⁰ of 60⁰. Het afgeschuinde materiaal is op deze manier ontworpen voor diegenen die de elegantie van het verleden in huis willen hebben.

Afwerking parketvloer

Door dat parketvloeren op verschillende manieren gelegd kan worden, heb je daarvoor verschillende afwerkingsmogelijkheden. Als je het mooi vindt, kun je de parketvloer afwerken met een sluit rand. Hierin zijn een enkele varianten die vaak worden toegepast:

  • Band
  • Band en bies
  • Band, dubbele bies en staande sluit rand
  • Bies met staande sluit rand

Bekijk hiervoor de voorbeelden in onze webwinkel.

Welk patroon ga je kiezen?

Ongeacht welk hardhout patroon je leuk vindt, onthoud dat het ontwerp van je vloer van invloed is op het ruimtelijk aspect van de kamer. Over het algemeen zullen sommige patronen de ruimte aanzienlijk vergroten, terwijl andere ze kleiner doet lijken. Daar Chevron en visgraat in allerlei opzichten voor sommigen op elkaar lijken, overweeg dan het volgende; hou je van een vloer met een unieke eigenschap en maatvastheid, kies dan voor Chevron.

Dit motief heeft namelijk een rijke geschiedenis en wordt geassocieerd met verfijning en geeft het ontwerp een luxe uitstraling. De patroon voorkeur zal uiteindelijk afhangen naar de algehele indeling van de kamer waar je deze vloer wilt hebben. Is het moeilijk om te kiezen, kom dan naar onze showroom in Nunspeet.