Huis verduurzamen

huis verduurzamen

Je huis flink verduurzamen? Op deze manieren is het mogelijk

De laatste jaren wordt het door overheden langzaam maar zeker meer gestimuleerd om je huis te verduurzamen. Hiermee wordt vooral bedoeld dat je bepaalde maatregelen kunt treffen of voorzieningen kunt aanschaffen waardoor je voortaan minder gas en elektriciteit hoeft te verbruiken in huis. Dit leidt ten eerste tot een voordelige situatie voor het milieu, maar vergis je niet: ook voor je eigen portemonnee is het gunstig je huis te verduurzamen. Voor elke investering geldt namelijk dat je deze in zo’n vijf à tien jaar terugverdient. Daarna ga je nog jarenlang winst maken over je verduurzamingsmaatregelen. Welke maatregelen dat zoal zijn? Dat lees je hieronder.

Isolatie

Het is wellicht het meest logisch om eerst je woning zo goed mogelijk te isoleren. Hiermee wordt bedoeld dat je je huis voorziet van isolatiematerialen. Dit om warmte in de woning zo goed mogelijk vast te houden en om in de zomer hitte juist buiten te houden. Dakisolatie, vloerisolatie en gevelisolatie zijn de meest effectieve vormen van isolatie.

Ramen en kozijnen

Ook via je ramen en kozijnen kan warmte makkelijk naar buiten ontsnappen. Vervang je je kozijnen echter zo veel mogelijk door moderne kunststof kozijnen en ga je voor bijvoorbeeld hr++ glas of zelfs driedubbele beglazing, dan bereik je de optimale isolatiewaarde.

Eigen energie opwekken

Een andere belangrijke verduurzaming aan je woning is door je eigen energie op te wekken. De meest logische manier om dit te doen is door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Hiermee wek je elektriciteit op die je meteen kunt gebruiken. Wat je niet gebruikt lever je terug aan het net tegen een vergoeding.

Van het gas af

huis verduurzamen

Tenslotte zou het ideaal zijn als je je woning volledig ‘van het gas af’ kunt helpen. Je zult dan wel een elektrische kookplaat moeten aanschaffen en je centrale verwarming moeten vervangen door een elektrisch aangedreven verwarmingssysteem.