Is infrarood verwarming zuinig?

infrarood verwarming

Door over te stappen op infrarood verwarming kun je flink wat energiekosten besparen. Ten opzichte van traditionele verwarming met radiatoren kan je 10 tot 40 procent energie besparen. Hoeveel zuiniger infraroodpanelen precies zijn hangt af van verschillende factoren. De techniek van infrarood verwarming verschilt sterk van die van radiatoren. Dit maakt het mogelijk om op verschillende vlakken energie te besparen. Vraag jij je af of infrarood verwarming zuinig is? Lees snel verder voor het antwoord.

Efficiëntere verdeling van de warmte

Infraroodpanelen verspreiden een warmte die voor meer dan 80 procent uit straling bestaat. Deze straling valt direct op mensen en objecten in de ruimte. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte, in plaats van een ophoping van warmte tegen het plafond. Door minder energie te verbruiken, kunnen de panelen toch hetzelfde comfort qua temperatuur bieden. Bij conventionele verwarming bestaat de warmte daarentegen voor slechts 40 procent uit straling. De overige 60 procent warmte wordt op basis van convectie geleverd. Dit betekent dat de verwarming de lucht verwarmt. Deze warme lucht stijgt op en er ontstaat een groot verschil in de temperaturen binnen de kamer. Op het moment dat het op lichaamshoogte 20 graden is, kan het bij het plafond wel 26 graden zijn en bij je voeten slechts 18 graden. Veel van de energie die warmte geeft wordt dus niet benut.

infrarood verwarming

Aangenaam bij een lagere temperatuur

Voor je beleving van warmte is het effect van straling zeer sterk. Denk bijvoorbeeld aan de warmte van de zon op een lentedag. Infrarood panelen hebben een vergelijkbaar effect. De straling kan personen direct verwarmen, waardoor je de thermostaat een stukje lager in kunt stellen dan bij een conventionele verwarming. Aangezien iedere graad die je de ruimte op wilt warmen veel energie verbruikt, kun je flink besparen op de energierekening door de thermostaat 1 of 2 graden lager in te stellen.

Is infrarood verwarming zuinig? Jazeker. Wanneer je optimaal energie wilt besparen valt het aan te raden om de panelen aan een slimme thermostaat te koppelen, zodat de panelen op de juiste momenten in- en uitgeschakeld worden.