Is jouw huis nog niet groen genoeg?

Woonkamer

We leven in een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Ook in ons eigen nestje willen we die groene vibe doorvoeren, maar hoe begin je daaraan? In deze blogpost neem ik je mee op mijn avontuur naar een duurzaam interieurontwerp. Van vintage vondsten tot de keuze voor milieuvriendelijke materialen, ik deel al mijn tips en tricks met je!

Waarom kiezen voor duurzaam?

Het voelt goed om bij te dragen aan iets groters dan onszelf, toch? Daarnaast heeft een duurzaam interieur ook zo zijn praktische voordelen. Het is vaak tijdloos en van hoge kwaliteit. Waardoor je minder snel uitgekeken raakt of toe bent aan vervanging. Maar wat betekent duurzaam interieurontwerp nu precies en waar begin je? Ik vertel het je!

Hergebruiken en recyclen

We gooien al genoeg weg in onze samenleving! Een mooie manier om hier tegenwicht aan te bieden is door meubels en decoraties te hergebruiken of recycleren. Marktplaats, lokale kringloopwinkels of zelfs Facebook-groepen kunnen ware schatkisten zijn voor unieke items die jouw huis persoonlijkheid geven.

Groener leven met planten

Plantjes brengen letterlijk leven in huis! Maar wist jij dat sommige plantensoorten helpen de lucht in huis te zuiveren? Inderdaad, ze staan niet alleen leuk maar hebben ook een functie. Aloe Vera, Sansevieria of Lepelplant bijvoorbeeld; naast dat ze vrij gemakkelijk te verzorgen zijn, verbeteren ze ook nog eens de luchtkwaliteit binnenshuis.

Milieuverantwoord materiaalgebruik

Bij het creëren van een duurzame leefomgeving spelen materialen natuurlijk een sleutelrol. Kies daarom voor gerecyclede materialen, bamboe of FSC-gecertificeerd hout wanneer mogelijk. Niet alleen heb jij dan prachtige stukken met verhalend karakter thuis staan; het draagt ook enorm bij aan vermindering van ontbossing en afvalproblematiek wereldwijd.

Natuurlijk vergt dit alles wel wat meer moeite dan gewoonweg naar de bekende winkels rennen en alles nieuw aanschaffen. Echter is dit proces juist datgene wat het zo belonend maakt; bewust bezig zijn met elk item dat jouw levensruimte siert zorgt voor veel meer voldoening dan gedachteloos consumeren.


Woonkamer