Kies een puzzel die je leuk vindt

tv led strip

Als je een puzzel bestellen gaat, kies een legpuzzel waar je blij van wordt. Dit is geheel gebaseerd op persoonlijke smaak, maar over het algemeen houden mensen van cartooneske afbeeldingen en bekende plaatsen. In Nederland zijn de cartooneske puzzels van Jan van Haasteren erg populair, net als foto’s van bijvoorbeeld de Eiffeltoren, de Chinese Muur, het vrijheidsbeeld en andere bezienswaardigheden. De populairste puzzels bestaan uit zo’n 1000 tot 2000 stukjes, waarbij 2000 wel veel is. De stukjes van een puzzel zijn meestal een vreemde vorm, die je nergens anders echt tegenkomt. Ze zijn gemaakt zodat ze makkelijk in elkaar passen.

Wat is een puzzel?

Een puzzel is een afbeelding die bestaat uit verschillende stukjes die aan elkaar gelegd moeten worden om een geheel te vormen. Dit geheel is dat meestal een foto of een andere afbeelding. Je kan een puzzel van 1500 stukjes kopen, maar er zijn ook veel grotere beschikbaar. Als je begint met puzzelen, zorg er dan voor dat de legpuzzel niet te uitdagend is. Als je nog niet veel gepuzzeld hebt, zoek dan iets van rond de 500 stukjes en zoek naar iets met veel felle kleuren en duidelijke lijnen. Dit zal je helpen om een gevoel van vooruitgang te creëren!

Hoe los je een puzzel op?

Als je je eerste jan van haasteren puzzels bestellen gaat, is het handig om een tactiek te hebben om zo’n puzzel te maken. Gooi niet al je puzzelstukjes op je werkblad als je op een krappe ruimte werkt. Die ruimte heb je nodig om de puzzelstukjes te sorteren. Verdeel je werkblad op in twee gedeeltes, twee ‘kolommen’. Schuif de puzzelstukjes op de kolommen en sorteer ze naar de stukjes die aan de rand moeten en de stukjes die aan het midden moeten. De ene kolom wordt voor de randstukjes de andere voor de middenstukjes. Als alles gesorteerd is, kan je het beste beginnen aan de rand. 

Puzzelen voor gevorderden

Als je een geoefend puzzelaar bent, is waarschijnlijk geen puzzel te groot voor je. Dan is het moment om een grote puzzel, zoals een Ravensburger puzzel 3000 te bestellen. Dit zal iets meer tijd en inspanning van je vragen dan de doorsnee puzzel van 1000 of 1500 stukjes. Als ook deze puzzel te makkelijk voor je is, kan je altijd nog overstappen naar de 3D puzzels. Naast traditionele 2D puzzels, bestaan er namelijk ook 3D puzzels. Deze puzzels zijn meestal in de vorm van een gebouw, zoals het kasteel Hogwarts van Harry Potter of een replica van de Big Ben in Londen.