Led verlichting, de toekomst!

Moderne uitstraling

De gloeilamp is verleden tijd, LED verlichting is de toekomst. Ondanks alle voordelen die aan deze lampen worden toegeschreven, valt echter toch nog steeds met regelmaat te lezen dat het niet zo gemakkelijk zal worden om de gloeilamp geheel uit te bannen. Veel mensen geven aan die lampen kennelijk nog steeds de voorkeur. Dat zal waarschijnlijk veroorzaakt worden door de prijs van LED, waarbij men vergeet dat LED lampen aanzienlijk langer mee gaan en minder energie kosten.

Hoe werken LED lampen?

Licht door LED lampen vind je tegenwoordig overal in terug, niet alleen in verlichting in de huiskamer, maar bijvoorbeeld ook in je televisie, monitor, afstandsbediening, tuinverlichting, zak- en fietslamp en ga zo maar door. LED is eigenlijk een Engelse afkorting, maar toevallig is die in het Nederlands hetzelfde: Licht Emitterende Diode. Een diode is een elektronisch onderdeel waarvan een bepaald gedeelte, het midden, onder normale omstandigheden geen stroom geleidt. Onder specifieke omstandigheden komt er echter toch licht vrij. Te technisch? Vergelijk het met het klappen in je handen. Apart hoor je niets, maar als je ze naar elkaar toe beweegt en ze komen tegen elkaar, ontstaat er geluid. Hoe dan ook, deze verlichting kent vele voordelen.

De voordelen van LED lampen

• Laten we maar met verreweg het grootste voordeel beginnen: LED lampen zijn een heel stuk zuiniger dan zelfs de meest efficiënte gloeilamp, de spaarlamp. De cijfers zullen ongetwijfeld soms variëren, maar men durft al te spreken van een besparing tot wel 90% bij sommige LED verlichting.

• LED lampen gaan veel langer mee. Als we de opschriften mogen geloven, kunnen LED lampen of LED lampjes wel 30000 tot 40000 uur meegaan. Dat is 3 tot 5x zo lang als de meest zuinige spaarlamp. Maar net als bij gloeilampen is de kwaliteit van de onderdelen van invloed, vooral op het gebied van warmte afvoer.

• LED lampen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. In tegenstelling tot een ouderwets geschilderd peerlampje, worden verschillen in kleur bij LED veroorzaakt door verschillen in materiaal van de diode. De meest gangbare kleuren naast wit zijn rood, geel, oranje, blauw en groen. Ook infrarood, ultraviolet en zelfs meer kleuren tegelijk behoren tot de mogelijkheden. Dus wil je een warme tint licht uit je Tiffany plafonniere laten komen, is dat ook zeker mogelijk!

• Rendement. Licht en warmte gaan meestal samen. Dat is zo met gloeilampen, maar ook met LED lampen. Deze laatste is veel efficiënter, zet veel meer energie om in licht en geeft dus ook veel minder warmte af. Praktisch gezien houdt het ook in dat bij hetzelfde energieverbruik LED lampen meer licht bieden. Overigens brand je je handen ook lang niet zo snel, mocht je een kapotte LED lamp moeten vervangen.