palletstelling

Palletrek is een populair materiaalbehandelingsapparaat dat is ontworpen om materialen veilig op palletachtige rekken op te slaan. Verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, biedt palletstelling voordelen ten opzichte van traditionele systemen zoals bandsystemen en vaste rekken. Omdat ze zijn ontworpen om flexibel te zijn, zijn ze gemaakt van veel verschillende soorten materiaal. Zo wordt staal gebruikt vanwege de duurzaamheid, terwijl hout en kunststof voor esthetische doeleinden worden gebruikt. Naast al deze voordelen heeft een palletstelling ook zijn nadelen. Hoewel er verschillende soorten palletstellingen op de markt verkrijgbaar zijn, maken alle soorten de veilige opslag van gepalletiseerde materialen mogelijk in verticale rijen met verschillende niveaus. Een van de meest voorkomende soorten palletstellingen – rechtopstaande frames – wordt vaak gebruikt in magazijnen en productieomgevingen vanwege hun eenvoud en flexibiliteit.

Staande frames vervaardigd met speciale kenmerken

Sommige staande frames zijn vervaardigd met speciale kenmerken om betere ondersteuning te bieden op de hogere niveaus en hoeken. Dergelijke kenmerken zijn onder meer dwarsbalken, schuine zijden en overhangen. Om de capaciteit en opslagruimte te optimaliseren, is het belangrijk dat de hartlijn van het frame op een hoger niveau en precies boven de onderkant van de gestapelde pallets wordt geplaatst. Om ervoor te zorgen dat de balken loodrecht op de muren en de vloer staan, moeten de balken aan de muren worden vastgemaakt met verroeste of gelaste metalen bevestigingsmiddelen. Als de balken niet zijn vastgezet, kan het palletrek instorten, vooral als er vloeistoffen in de gestapelde pallet zitten.

Tweezijdige laadbalken

Daarnaast worden tweezijdige laadbalken gebruikt om de opslagcapaciteit te vergroten en de opslagefficiëntie te verbeteren. Voor het plaatsen van dubbelzijdige lasten is een vorkheftruck vereist. Om te voorkomen dat het palletstelling systeem kantelt, worden de draagbalken diagonaal gemonteerd. Het gebruik van tweezijdige ladingen kan echter enkele opslagproblemen veroorzaken, zoals onbalans en beweging. Deze problemen kunnen worden opgelost door driezijdige of vierzijdige laadbalken te installeren. Ten slotte is er de selectieve stellingoptie waarbij het hele palletrek of stellingsysteem dicht bij elkaar wordt geïnstalleerd zonder ruimte tussen de rekken.