Tellerkopschroeven – werkt sterk in stoere constructies

Tellerkopschroeven danken hun bestaan aan het feit dat sommige constructies veel draagkracht vergen. Deze schroef werkt uitstekend als je grote stukken massief hout aan elkaar wilt monteren. Hij heet tellerkop omdat ‘Teller’ Duits is voor schotel. Vandaar dat hij ook wel door het leven gaat als schotelkopschroef. Of houtbouwschroef. Of flenskopschroef. De naam van ‘het beestje’ is niet zo belangrijk, wel wat hij kan! Dit type houtschroef is populair als je de volgende klussen doet:

• Tuinhuis bouwen

• Schuur maken

• Pergola creëren

• Schutting opstellen

• Overkapping realiseren

Een geharde opvolger van de houtdraadbout

Eigenlijk is de tellerkopschroef de plus-variant van de houtdraadbout. De eerste heeft een veel scherpere punt dan die van de houtdraadbout en is ook van sterker materiaal gemaakt, van gehard carbon staal. Dat voorkomt een te snel afbreken van de schroeven, wat niet van houtdraadbouten gezegd kan worden. Die knappen sneller. Voorboren is voor de tellerkopschroef niet altijd nodig, behalve bij zwaar hardhout of dikkere modellen schroeven. Dan helpt voorboren ook om de tellerkop mooi recht in te kunnen schroeven.

Tellerkopschroeven en massief hout

Zoals gezegd doen tellerkopschroeven het goed bij klussen die veel massief hout vragen. Dat komt door de overmaatse tellerkop. En door de deeldraad van de schacht. Door die deeldraad heeft de schroef meer pakkracht dan een voldraadschroef. Hij zet zich namelijk pas verderop in het hout goed vast, dus in het onderste houten stuk dat je aan het bovenste gaat verbinden. De tellerkopschroef is bedoeld voor hout op hout montage. 

Waarom tellerkopschroeven beter zijn dan houtdraadbouten

Een tijd terug was je aangewezen op houtdraadbouten als je met constructies bezig ging. De tellerkopschroef heeft het roer al een hele tijd overgenomen. Die is befaamd gebleken om de ideale uittrekwaarde die stukken groter is dan die van de houtdraadbout. Je hebt hem ook sneller gemonteerd dan een houtdraadbout en hij biedt meer draagkracht. Tellerkopschroeven hebben heel kenmerkende schachtribben, de zogenaamde wokkels. Die zie je net boven de schroefdraad terug en zijn er niet voor de sier. Want door de wokkels wordt de spanning van de schroef gehaald zodat de draagkracht van de tellerkopschroef omhoog wordt gekrikt. De houtdraadbout heeft zo’n extra versterking dus niet. Er is ook nog een afwerkingspuntje als je gaat vergelijken. De tellerkop is vlak zodat de kop minder zichtbaar is in het hout dan de dikke zeskantige kop van de houtdraadbout.

Vastzetten en verzinken

Ga je grote dragende constructies maken? Dan ben je dus met tellerkopschroeven beter uit dan met de traditionele houtschroeven. Het verlangde klembereik krijg je door schroeven van de juiste lengte te nemen. Meet eerst de dikte van het hout waar de schroef doorheen moet. Tel daar dan minstens 5 cm bij op en dan heb je de goede lengte te pakken. Zit je qua verlangde centimeters net tussen twee schroefmaten in? Kies dan voor de langere. Ook al is de tellerkopschroef mooi vlak, je wilt niet afdoen aan afwerking. Dus kun je de tellerkop zelf laten verzinken in het hout. Daar is een speedboor handig bij. De diameter van die boor is gelijk aan die van de schroefkop. Daarmee kun je het voorboorgat bij de ingang gaan vergroten.