Welke warmtepomp is geschikt voor jouw woning?

Airconditioning voor huizen

Diverse soorten warmtepompen

In een tijd waarin verduurzaming steeds belangrijker wordt, kiezen steeds meer huiseigenaren ervoor om hun woning milieuvriendelijker te maken. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee, aangezien investeren in verduurzaming aanzienlijke besparingen op energiekosten kan opleveren. Een populaire optie om je huis te verduurzamen, is het installeren van een warmtepomp. Vanaf 2026 is het zelfs verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen bij het vervangen van een cv-ketel. Het is daarom verstandig hier nu al mee te beginnen. De vraag is nu welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw situatie. Wij helpen je dit uit te zoeken.

De hybride warmtepomp

Op de markt zijn verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar, waaronder de hybride warmtepomp. Deze warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Gedurende het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp voor de verwarming van het huis. Wanneer het kouder wordt, kan de cv-ketel bijspringen om ervoor te zorgen dat je nooit zonder verwarming zit. Met een hybride warmtepomp kun je gemiddeld 60% op je gasverbruik voor verwarming besparen. Als je een hybride warmtepomp hebt, voorziet de cv-ketel in de behoefte aan warm water.

De elektrische warmtepomp

Als je kiest voor een elektrische warmtepomp, is een cv-ketel niet langer nodig, waardoor je woning volledig gasvrij wordt. De warmtepomp verzorgt de verwarming van je huis en levert warm water, wat resulteert in een volledige gasbesparing van 100%.

Welke warmtepomp past bij jou?

De keuze tussen een hybride of elektrische warmtepomp hangt af van de isolatie van je woning. Een goede isolatie is essentieel voor het installeren van een elektrische warmtepomp. Zonder goede isolatie heeft een warmtepomp namelijk relatief weinig zin. Als je meer wil weten over het isoleren en verduurzamen van je woning, lees je meer van onze blogs.