Wat is een groendak en wat zijn de voordelen?

Overweeg jij om een groendak te nemen? Het kent veel voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Een groendak zorgt bijvoorbeeld voor waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit in de stad. Deze groene daken behoren tot klimaatbestendig bouwen. Ook voelen mensen zich veel prettig in een groene omgeving. In dit artikel bespreek ik de voordelen van een groendak en groendak subsidie. Hieronder zetten we alle voordelen overzichtelijk op een rij. 

De voordelen van een groendak

Het eerste voordeel van een groendak is dat het regenwater absorbeert. Dit doet het door waterbuffering in de planten, substraat en drainage. Ook zorgt het voor de vertraging van de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Hierdoor blijft het grondwaterpeil stabiel, wordt de piekbelasting op het riool verminderd en worden overstromingen gereduceerd. Daarnaast filteren de planten van een groendak fijnstof uit de lucht en zetten ze CO2 om in zuurstof. Zo draag je dus ook nog bij aan luchtzuivering. Het derde voordeel is dat planten zonlicht absorberen. Hierdoor wordt er een koeler en aangenamer klimaat gecreëerd. Dit betekent dat de airco minder hard hoeft te werken. Dit leidt tot energiebesparing. Ook zorgt dit ervoor dat de temperatuur met drie graden in de stad wordt verlaagd. Ben jij hier naar opzoek? Misschien is de Dakvergroeners een goede optie voor je.

Groendak subsidie

 Vaak moet het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van het groene dak worden uitgevoerd door een erkend bedrijf als je voor subsidie in aanmerking wilt komen. Voor ondernemers zijn er nog andere speciale regelingen. Zo zijn de volgende fiscale regelingen van belang: de VAMIL-regeling en de MIA. Maar het begroenen van een gebouw, dak of gevel vergt een investering die op de lange termijn weer wordt terugverdient. Voor het energiezuiniger maken van een woning zijn er nog meer regelingen op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Welke regelingen dit zijn ligt er dus onder andere aan waar je woont.