Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en een woonverzekering

Loungekussens op maat

Een woonverzekering is combinatie van een inboedelverzekering én een opstalverzekering. Met een woonverzekering verzeker je veel voorkomende schades aan je woning (opstal) én je verzekert hiermee ook de spullen die in je woning staan (inboedel). Het verschil tussen een inboedelverzekering en opstalverzekering;

–       Alles wat in je huis staat en zo kan worden meegenomen bij een verhuizing, valt onder de inboedelverzekering.

–       Alles wat vast zit aan het huis, bijvoorbeeld de keuken, cv-ketel of trap, vallen onder de opstalverzekering.

Een woonverzekering sluit je af als je een eigen huis hebt. Zo weet je zeker dat (de meeste) schade aan je huis én aan je inboedel goed verzekerd is. Woon je in een huurhuis dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten want dat doet de woningstichting. Op Overstappen.nl woonverzekering kun je woonverzekeringen met elkaar vergelijken en direct afsluiten.

Wat verzeker je met een opstalverzekering?

In de meeste gevallen verplicht de hypotheekverstrekker je om een opstalverzekering af te sluiten wanneer je een eigen huis koopt. Een opstalverzekering zorgt ervoor dat jouw huis is verzekerd tegen bepaalde schade. De hypotheekverstrekker ontvangt toch zijn geld wanneer het huis bijvoorbeeld onbewoonbaar wordt door schade. Een opstalverzekering is geen brandverzekering, omdat een brandverzekering enkel en alleen schade veroorzaakt door brand dekt. Bij een opstalverzekering is je huis verzekerd tegen schade waar je zelf niets aan kunt doen met name voor;

  • Brandschade ook als schade door rook, roet, ontploffing of bluswater is ontstaan.
  • Waterschade bij een overstroming of na een lekkage van je cv of waterleiding
  • Stormschade zoals afgewaaide pannen en ook door bomen die om zijn gewaaid en door bliksem.
  • Inbraakschade aan je woning en het vervangen van kapotte sloten.
  • Diefstal hier valt ook inbraakschade onder. Alle spullen vallen onder inboedelverzekering.

Wat verzeker je met een inboedelverzekering

Wanneer je een inboedelverzekering afsluit dan verzeker je daarmee alle losse spullen (spullen die je kunt oppakken en meenemen) in je huis. Denk hierbij aan meubels, gordijnen, serviesgoed, kleding, tuinmeubels, gereedschap en in bepaalde gevallen ook elektronica en sieraden. Een inboedelverzekering dekt schade die is ontstaan door:

·         Inbraak

·         Wateroverlast

·         Brand

·         Blikseminslag

·         Beroving

·         Storm

·         Ontploffing

·         En bij een aanvullende verzekering ook smelten en schroeien

Een inboedel- en opstalverzekering worden vaak samen afgesloten in een woonverzekering. Je kunt hiervoor dan ook pakketkorting krijgen. Op Overstappen.nl zie je in een oogopslag wat je bij verschillende aanbieders gaat betalen voor je verzekeringen en of het loont om over te stappen.