Welke vloeren zijn duurzaam?

Een vloer is misschien wel het belangrijkste element in huis. Een vloer brengt namelijk veel sfeer in huis. De keuze in materialen voor de vloer is enorm groot. De afweging voor het materiaal van de vloer is vaak afhankelijk van je eigen gemakkelijkheid. De meeste mensen kiezen voor een vloer met het minste onderhoud of voor de goedkoopste vloer die ze kunnen vinden. Over het duurzame deel van een vloer wordt bijna niet nagedacht. Veel mensen die juist wel het duurzame aspect van een vloer door willen voeren slaan vaak door. Je hoeft niet per se een vloer van zeegras of kokos in je huis te leggen om ook duurzaam te zijn. Wil je weten wat ‘gewone’ duurzame vloeren zijn? Plankenland legt het je graag uit!

Houten vloer

Een houten vloer is een van de meest duurzame vloeren die er zijn. Het hout is natuurlijk een natuurproduct en dat zorgt naast duurzaamheid, ook voor een warme sfeer in huis. Een houten vloer is een echte eyecatcher in de woning. Het hout wordt gekapt, gezaagd en vervolgens geschuurd voordat het in jouw woonkamer komt te liggen. Het hout wordt verdeeld in hardhout en zachthout. Hardhout heeft langer de tijd nodig om te groeien, maar is daardoor ook een stuk sterker. Zachthout is een stuk kwetsbaarder. Let bij het kopen van een houten vloer wel op welk bos het hout vandaan komt. Een houten vloer is pas duurzaam als het hout ook uit een duurzaam bos komt. 

Laminaat

Laminaat is misschien niet de eerste vloer waar je aan denkt als je denkt aan een duurzame vloer, maar niets is minder waar. Een vloer gemaakt van laminaat is wel degelijk een duurzame vloer. De vloer van laminaat blinkt zelfs uit in duurzaamheid, mits je het hebt over de extra dikke variant. Deze variant laminaat heeft namelijk een dikkere laag van hout in zich. Het hout van deze planken heeft het FSC keurmerk. Dat betekent dat het hout uit duurzame bossen komt. Voor het extra dikke laminaat geldt daarnaast ook dat het langer meegaat. Het slijt minder snel en daardoor blijft de vloer langer goed.